Warning: Declaration of JParameter::loadSetupFile($path) should be compatible with JRegistry::loadSetupFile() in /home/walleniu/public_html/libraries/joomla/html/parameter.php on line 512

Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgSystemK2 has a deprecated constructor in /home/walleniu/public_html/plugins/system/k2/k2.php on line 15

Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically in /home/walleniu/public_html/templates/gk_magazine/lib/framework/helper.layout.php on line 150

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically in /home/walleniu/public_html/includes/application.php on line 536

Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically in /home/walleniu/public_html/templates/gk_magazine/lib/framework/helper.layout.php on line 150

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically in /home/walleniu/public_html/includes/application.php on line 536

Hur fan kör du

traffic-bangkokAlla länder har sin egen körstil t.o.m. Vatikanen, där påven verkar vara den största syndaren, har utfärdat tio trafikregler att följa. I Thailand har man också trafikregler men inte till för att följas. Dessutom finns det en hel del oskrivna regler som har växt fram under årens lopp och som kan vara bra att veta. Vi vill egentligen inte skriva om trafikproblem för det blir lätt gnälligt. Vi har gjort ett försök att förklara en del tokigheter utan att för den skull döma ut thailändare som urusla förare. Bara tänk på hur mycket trafik det är på vägarna så förstår ni att de allra flesta kör ganska ok.

 

Vänsterregeln gäller
Att det är vänstertrafik i Thailand kanske är det första vi behöver fastställa, ibland kan man undra. Alltså gäller vänsterregeln och tyvärr också i de få rondeller som finns. Eftersom i princip alla som ska in i en rondell kommer från vänster så innebär det att de som befinner sig i rondellen släpper in de som kommer från vänster. Helt riktigt, de slutar med att rondellen fylls av bilar som på något mirakulöst sätt försöker ta sig ut. Trafikkaos som följd.

Köra om på vänster sida
Det absolut vanligaste sättet att köra om är till vänster om det finns en lucka på mer än en meter till framförvarande bil ska den fyllas igen till varje pris. Att det blir omkörningar till vänster beror på att alla vill ligga i högerfilen, den snabba filen. Köer i tre filer har ingen betydelse, se till att du kommer in framför den som är dum nog att lämna en lucka. Man tjänar trots allt en placering i kön. Om det inte finns någon lucka kör om på vägrenen och träng dig in i kön helt obarmhärtigt. Byt fil hela tiden och absolut om den fil du befinner dig i står still och de andra rör sig, även om det bara rör sig om några sekunder. Omkörningsfobi är rådande.

Blinkers talar
Sedan har vi de olika sätten att använda blinkers. Om du kör sakta men ändå har beslutat dig för att ligga i filen längst till höger (mycket vanligt) använder du helt enkelt höger blinkers precis som du gör när du ska svänga till höger. Det talar om för andra trafikanter att du har för avsikt att stanna i högerfilen. Om du ska köra rakt fram i en korsning använd varningsblinkers. Om alla fyra hörn på bilen blinkar samtidigt ska du alltså inte svänga utan köra rakt på. Blinka rakt fram heter det på thailändska.  Mycket riktigt finns det en sann historia om föraren som blinkade till höger och svängde till vänster. När man frågade varför han blinkade till höger svarade han att vänsterblikern var trasig.

Så litet avstånd som möjligt
Avståndet till framförvarande bil skall vara sådant att man inte kan läsa nummerskylten på bilen man har framför sig. På det sättet får man den som kör framför nervös och att flytta på sig. Skrämseltaktik. Att blinka med ljusen lönar sig inte eftersom ingen någonsin tittar i backspegeln. I Thailand känner man att bakomvarande förare sänder ut ilskna omkörningsvibrationer. Att tuta är inte artigt och konstigt nog får man inte argsint hänga på tutan av ren irritation det är emot thailändska trafikregler. En liten kort tutning är allt man får ge ifrån sig för att undvika fara.

Tre på motorsai är väl ok

girls racingNär man vid den teoretiska delen av ett körkortsprov körde med handuppräckning som svar räckte mer än hälften upp handen när man frågade om det var tillåtet att vara tre på en motorcykel. Det är det alltså inte men det är så vanligt i verkligheten så det tror alla. En god vän, en farang (utlänning), ville ta ett thailändskt körkort så han var naturligtvis tvungen att gå igenom körskolan. När han kom till teoridelen fick han en blankett på thangelska och förstod inte frågorna. Eftersom det var en fylleriövning med alternativ chansade han. När blanketten lämnades in ruskade damerna som rättade på huvudet och stämplade kuggad på blanketten. Vid närmare eftertanke tyckte de förmodligen synd om farangen som inte begrep och hjälpte honom helt enkelt att fylla i en ny blankett rätt.

Hjälmtvång är inskränkt frihet
Det tog tre år att införa hjälmtvång i Thailand. Inskränkt personlig frihet accepterades inte. Numer fungerar hjälmtvånget hyggligt i Bangkok men inte på vischan. Det sägs skämtsamt att om en kvinna och en man tar sig fram på en motorcykeln och bara har en hjälm kan man avgöra om de är gifta eller bara umgås ändå. Om mannen bär hjälm är de gifta och om kvinnan bär hjälm är hon bara flickvän. Det är en story från landsorten.

Lasta på bara
Lite statistik. Två människor dör varje timme i trafikolyckor. Snitthastigheten i Bangkok är två kilometer i timmen. Lite kuriosa. Eftersom det händer ganska ofta att överlastade lastbilar kör in i framförvarande fordon (vid många tillfällen skolbussar som gör en u-turn) p.g.a. att föraren inte kan få stopp på fordonet blev det en ganska livlig diskussion. En känd politiker som råkade äga ett åkeri hävdade bestämt att några tons överlast inte hade så stor påverkan på vägens beskaffenhet. En lastbil som var gjord för 18 ton kunde mycket väl lastas med 25 ton eller mer tyckte han. Inte visste väl de som byggde lastbilen mer om vad den tålde än den allvetande politikern. Det kan så vara att vägarna inte blir förstörda. Det faktum att bromsarna bara var tillverkade för att stoppa 18 tons tyngd på en någorlunda vettig bromsstracka (stoppsträcka) pratades det aldrig om. Dessutom somnar ofta förarna bakom ratten p.g.a. långa arbetsdagar och att uppåttjackspillret har slutat att verka. Att hastighetsbegränsningar inte följs behöver knappast nämnas.

Bromsa inte byt fil
I Thailand försöker man befinna sig i den fil som rör sig oavsett åt vilket håll man ska svänga. Längst ut i högerfil och sedan åka på tvären till nästa avttagsväg till vänster är mycket vanligt. I bästa fall bockar föraren till ursäkt och så släpps han igenom. Bromsa inte byt fil verkar vara rättesnöret.

Parkeringsbiljett mot öl
En liten anekdot från Bangkok kanske ger en fingervisning till varför det ser ut som det gör på vägarna. Ett hotell i centrala delarna av Bangkok, där det alltid är svårt att hitta parkeringar, kom upp med följande. Parkera hos oss endast 200 baht för fyra timmar. Det låter dyrt jämfört med andra ställen var någons invändning. ”Nejdå visa upp perkeringsbiljetten i hotellets restaurang så får du två öl på köpet” upplyste parkeringsvakten.

Det spottas
Det är tre mycket vanligt förekommande beteenden som förundrar. Först är när en förare öppnar dörren och försöker trassla ut armen och betala vid vägtullar. Varför inte veva ner sidorutan. Det andra är när man plötsligt vevar ner rutan, som man inte gjorde vid vägtullen, och sticker ut en viftande arm när man ska svänga till höger. Varför inte använda blinkers. Det tredje är öppnande av bildörr i tid och otid för att spotta. Kanske en spottkopp istället för en askkopp vore på sin plats.

Trafikkaos förstås
Med cirka 150 000 taxibilar i Bangkok, förmodligen drygt en miljon motorcyklar, bussar av diverse storlekar och kvalitet (en busschaufför får betalt per runda och många bussbolag är inhyrda) är det inte konstigt att det blir en del trafikstockningar och olyckor. Bussar tar upp och släpper av passagerare i mittfilen, taxibilar vinkas in på alla möjliga och omöjliga platser och förarna av motorcyklarna skulle göra Stenmark avundsjuk (Ingemar Stenmark).

Kör om när andra saktar in
Det konstiga är inte att det ofta blir trafikkaos, det konstiga är att trafikanter överhuvudtaget tar sig fram. Att köra bil i Thailand är förenat med livsfara och yttersta koncentration och uppmärksamhet krävs. Man kör alldeles för fort och utan framförhållning. City limit reduce speed står det på skyltar (även på thailändska) men det låtsas man inte ha sett. Snarare tvärtom, eftersom det trots allt finns en del som saktar in, ser andra det som en möjlighet att köra om och vid omkörning ökar man farten. Väldigt få saktar ner vid vägbyggen som pågår jämt och hela tiden. En övergripande känsla av uppgivenhet när det gäller att lösa trafikproblemen råder. Man kan generellt säga att i områden där människor är stressade (storstäder) kör man mer aggresivt. Vi frågade en thailändare om det är vanligt med olyckor där vilda djur är inblandade. Han svarade ”det vildaste vi har i Thailand är förare av motorcyklar som ofta kör rakt upp på en större väg från hembynsstigen utan att se sig för”. Det är nog sant för enligt statistiken från Thailands trafiksäkerhetsverk, har de allra flesta dödsolyckorna i trafiken en motorcykel inblandad.

Men bra vägar
Låter inte särskilt hoppingivande och ingen nära förestående lösning finns till hands. Ett svenskt team var i Thailand ett tjugotal år sedan och gjorde en utredning. Man kom också med förslag till förbättringar som hade hjälpt i andra länder med en notorisk dödsstatistik. Tyvärr hamnade utredningen på en hylla och numer är den nog i någon källare med minimal chans att dammas av. Om vi ska nämna något positivt till slut måste en eloge gå till de ansvariga för vägnätet som är av mycket hög kvalitet över hela Thailand. Vägskyltarna är lätta att förstå med ortnamn på både thailändska och engelska i de flesta delarna av Thailand. Man är också bra på att få till rastställen oftast med en bensinmack som grundingrediens och naturligtvis massor att äta. Tror ni att utlänningar kör bättre än thailändare, glöm det.

 

Last modified onTuesday, 05 May 2015 23:13
Login to post comments
Back to top