ASEAN +3 (2)

Kategorin ASEAN (Association of South East Asian Nations) ska informera om sydostasiens 10 länder och samarbetet dem emellan. ASEAN består av Brunei, Filippinerna, Indonesien, Kambodja, Laos, Malaysia, Myanmar, Singapore, Thailand och Vietnam, en association med roterande ordförandeskap och av medlemsländerna vald generalsekreterare. Medlemsländerna har hitills undvikit att lägga sig i intern politik men vissa rekommendationer på politiska lösningar har förekommit. År 2015 är det meningen att AEC (ASEAN Economic Community) ska sjösättas och det ska leda till ett närmare samarbete mellan medlemsländerna främst rörande handel, andra ekonomiska spörsmål, energi och miljö. Riktlinjerna för samarbetet diskuteras för närvarande och det är ett ständigt pågående arbete, sakta men säkert framarbetas formerna.
ASEAN grundades 8 augusti 1967 av Indonesien, Malaysia, Filippinerna, Singapore och Thailand. Övriga medlemmar tillkom efter hand. Det bor ca 600 miljoner människor i området. Ett viktigt steg togs i november 2007 när alla medlemsstater signerade  en konstitution som reglerar samarbetet inom ASEAN. Det innebar att ASEAN blev en internationell legal association. Ytterligare två stater, Östra Timor och Papua Nya Guinea, har ansökt om medlemsskap.
Uttrycket ASEAN + 3 beskriver det nära samarbetet ASEAN-länderna har med Japan, Kina och Sydkorea. ASEAN har som mål att ingå frihandelsavtal med förutom Japan, Kina och Sydkorea, även Indien, Australien och Nya Zeeland under år 2013. Allt som förberedelser för införandet av AEC 2015. 

AEC – ASEAN Economic Community

Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

ASEAN-member-countriesMalaysia var värd för AEC-ASEAN Economic Community mötet den 27 april 2015. De första stapplande stegen till ett ekonomiskt samarbete inom ASEAN skulle tas och närvarande ministrar hade en gemensam vilja till ett utökat samarbete inom en mängd områden men samtidigt påkallades en viss försiktighet mot att hasta fram beslut.

Tillväxt inom ASEAN

Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

Precis som inom EU finns de länder med bättre och sämre ekonomi i ASEAN. För närvarande är Indonesien, Malaysia, Filippinerna, Singapore och Thailand (ASEAN-5) de länder med störst ekonomisk tillväxt. Trots stagnation i Europa och Amerika hålls de ekonomiska hjulen igång i sydostasien. En av anledningarna är den snabbt växande medelklassen i området.

Vägen till EM guld
Mediasystem via internet
Lägenheter, Hotell, Samfällighet

Besökare

I dag39
Veckan39
Månad1274
Totalt214641

Sök artiklar

Överst på sidan
Template by JoomlaShine