Ekonomi (14)

Småföretag och storfinanser i en salig blandning. Ekonomi är så otroligt vitt och brett precis lika vitt och brett som finanshajar ordar om den allerstädes närvarande ”ekonomiska tillväxten” som är en livsnödvändigheten i alla fall för den finansiella sektorn. God ekonomi är inte nödvändigtvis växande men hållbar.

Kortbedrägerier ökar lavinartat

Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

card fraudMed anledning av bankernas iver att avskaffa kontanter för att komma åt kriminella och minska terrorismen vill vi återge en artikel från DN Debatt. Vi har tidigare skrivit en artikel i ämnet, Thailand är raka motsatsen. Det kanske behövs tänkas och undersökas lite till innan alla böjer sig för bankernas argument. Vill vi verkligen bli totalkontrollerade via våra bankkort. Att dessutom kortbedrägerierna ökat markant de senaste åren borde få de flesta kontantmotståndarna att åtminstone höja lite på ögonbrynet. Artikel från DN Debatt i kursiv stil.

Bruttonationalprodukten genomskådad

Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

BNP 1BNP är summan av alla varor och tjänster som produceras i ett land under ett år. Att jämföra olika länders BNP är i det närmaste omöjligt. I Sverige är nog beräkningarna någorlunda adekvata men det finns med största sannolikhet en ”svart” ekonomi i Svedala också. I Thailand däremot är de varor och tjänster som produceras utanför den officiella BNP- beräkningen förmodligen lika stor.

Viktigt med ett enat CLMVT

Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

CLMVTVi får börja med att förklara förkortningen CLMVT som står för Cambodia, Laos, Myanmar, Vietnam och Thailand. En association inom ASEAN som består av ytterligare fem länder, Filippinerna, Malaysia, Singapore, Indonesien och Brunei, Association of Southeast Asian Nations. Totalt i ASEAN-länderna bor det 626 miljoner människor och i CLMVT cirka 230 miljoner.

Thailand är raka motsatsen

Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

Thai moneyVi har vid flera tillfällen skrivit om hur Thailands småskalighet inom servicesektorn genererar arbetstillfällen. Aldrig förr har skillnaderna mellan ett samhälle utan kontanter och ett med kontanthantering varit mer uppenbar än efter vi läst Johan Thoréns artikel i SVD (återgiven i sin helhet). Är Sverige inne på en farlig väg, är Thailand ett land att lära av när det gäller att hålla ner arbetslösheten och ha en låg inflation? Vi låter våra läsare fundera och avgöra vilket är att föredra. Vi upprepar oss den här gången men det verkar som om många börjar tycka att det är viktigt att ha ett kassaflöde.

Är börsens uppgång ett mått på god ekonomi ?

Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

Happy economy indexPå ett ekonomiseminarium i Bangkok för några veckor sedan hörde vi två utländska deltagare beskriva Thailands ekonomi som dålig på grund av att den thailändska börsen backat med 12%. Det sas också att det var normalt eftersom militärer inte kan ekonomi. Det är precis samma sak som den nuvarande preimiärministern sagt vid flera tillfällen. (Klicka på bilden för att se ett större diagram)

Thailands regeringen skönjer bättre tider

Betygsätt den här artikeln
(2 röster)

thai economyThailands ekonomi har tidigare byggt på export och tillverkning av lågteknologiska produkter, bl.a textil och konfektion (teko). Mellan åren 2008-2013 växte exporten med cirka 3% i genomsnitt på årsbasis och tillväxten ur BNP-perspektiv har inte överstigit 5% de senaste fyra åren. Det beror på konkurrens från andra ASEAN-länder som Kambodja, Laos, Myanmar och Vietnam (allmänt kallade CLMV) som har lägre tillverkningskostnader. Det har också lett till att thailändska företag valt att etablera sig i dessa länder så exporten som tidigare gynnade den thailändska ekonomin numer gynnar CLMV-länderna.

Lite enkel matematik

Betygsätt den här artikeln
(2 röster)

lots of bathYingluck Shinawatra är riksrättsåtalad för att ha åsamkat en förlust i statskassan med i runda tal 500 miljarder baht (ibland drar NACC till med 600 miljarder) och ärendet har förts vidare till högsta domstolens brottsavdelning för innehavare av politiska ämbeten.

Cash is King?

Betygsätt den här artikeln
(3 röster)

svenska sedlarUnder många år har svenska banker bit för bit tvingat den svenska människan att använda bankkort. Syftet sägs vara att komma åt ”svarta pengar”, men det är nog inte hela sanningen. Anledningen är snarare att sko sig på varje penningtransaktion via avgifter vid användandet av bankkort. Om man vill komma åt svarta pengar borde det vara en uppgift för polismyndigheterna eftersom det anses vara en olaglig handling. Det är väl knappast bankernas uppgift. Gemene man i Sverige säger –vad kan vi göra vi är beroende av och i händerna på bankerna. Ställ krav på bankerna, demonstrera, ställ krav på politiker men gör ”något”. Ett bra inlägg i debatten anser vi artikeln Bank utan kontanter som en mack utan bensin publicerad i VLT den 31 mars 2015 vara. Den är skriven av Håkan Svenneling (V) Landsbygdspolitisk talesperson och Birgitta Hedblom (V) Västmanland och återgiven i sin helhet nedan. En reflexion om kontanthanteringens fördelar är ett tillägg på slutet av det här inlägget.

Geografiskt optimalt läge

Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

southeastasia mapMed lite eftertanke börjar vi förstå varför Thailand har så stor potential. Det geografiska läget är optimalt för tillväxt. Kina i norr, Myanmar och Indien i väster, Kambodja och Vietnam i öster och Malaysia, Singapore och Indonesien i söder. Den snabbast växande medelklassen i världen finns i ASEAN, som inom några år kommer att ha en befolkning på en miljard människor (för närvarande drygt 600 miljoner). Man kan förmoda att beroendet av export utanför sydostasien och dess folkrika grannar kommer att ersättas av konsumtion inom området. Antalet människor som bor i området (ASEAN 602 milj, Kina 1,357 miljarder, Indien 1,252 miljarder) svindlar, det är faktiskt snudd på hälften av jordens (7,125 miljarder) befolkning. Thailand ligger i ”korsningen” som bär till både ASEAN och Asien.

Subventioner eller annan hjälp

Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

thai moneyThailands risbönder har varit subventionerade i många år och på olika sätt. (läs artikeln Rispantsättning) Faktum är att det blivit en vana hos bönderna att fråga efter eller t.o.m. kräva att få stöd av sittande regeringar. Samma gäller de som producerar gummi i 16 av landets sydligaste provinser.

Vägen till EM guld
Mediasystem via internet
Lägenheter, Hotell, Samfällighet

Besökare

I dag39
Veckan39
Månad1274
Totalt214641

Sök artiklar

Överst på sidan
Template by JoomlaShine