Mat-Hälsa-Miljö (19)

I slutet på 80-talet och början på 90-talet var det ite många människor i Thailand som brydde sig om miljön. Besöktes ett vattenfall låg de plastpåsar och tomflaskor överallt. Sedan dess har det gått fort. Nu diskuteras projekt med solpaneler i Thailands alla byar. Sopor återvinns av flertalet företag varav ett tar hand om 15% av alla sopor i Thailand. ”Ingen ska tala om för mig att en plastflaska är värdelös” började det med. Det var Somthai Wongcharoen som yppade de magiska orden när han startade Wongpanits återvinningsstationer.

Den digitala barnvakten

Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

ADHD phoneDet digitala experimentet fortsätter ohämmat. Inte bara bland ungdomar och vuxna, redan i tidig ålder försöker föräldrar tysta sina barn genom att ge dem en läsplatta eller ännu sämre en smartfåne. Vi har märkt en klar tendens till otålighet bland dagens uppkopplade människor. När väntan längre än en sekund anses som en evighet i uppkopplat tillstånd blir tjugo minuters väntan på mat i en restaurang till ett år.

Sjukhuset med stort S

Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

chulalongkornChulalongkorn Hospital i hjärtat av Bangkok är förmodligen lite känt bland utlänningar som av en eller annan anledning behövt söka sjukvårdshjälp (privatsjukhus som Bumrungrad, Samitivej och Bangkok Hospital är kanske de första många tänker på när de kommer till högklassig sjukvård i Thailand). Sjukhuset öppnades den 30 maj 1914 av Kung Vajiravudh som var son till Kung Chulalongkorn. King Chulalongkorn Memorial Hospital är sjukhusets fulla namn och har ända sedan öppnandet ständigt utvecklas. Det är numera ett av de ledande sjukhusen i Thailand för att inte säga världen. På sjukhuset pågår ständig forskning och många blivande läkare och sköterskor har utbildats och fortbildats på sjukhuset. Förutom förstklassig medicinsk behandling av patienter har alla läkare som studerar på Chulalongkorn University’s Faculty of Medicin möjlighet att praktisera sitt blivande yrke på sjukhusets faciliteter. Det är utom allt tvivel ett sjukhus där alla vill bli behandlade och få sina nära och kära intagna.

Thailand har miljömedvetande

Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

UNEPRedan 1972 anordnades en miljökonferens i Stockholm med anledning av att the Club of Rome* hade gett ut en rapport med namnet Limits to Growth, begränsningar för tillväxt.
De fem variabler som skulle påverka möjligheterna för en hållbar tillväxt  bestod av världens befolkning (ökning), industrialiseringen, föroreningar, matproduktion och utarmning av resurser. Rapporten drog slutsatsen att den väg världen slagit in på ledde mot en snar kollaps av miljön, ekonomin och socialt välbefinnande.
Där och då bildades FN:s miljöprogram och en särskild enhet tillsattes för att driva på förändringarna. För första gången utgick arbetet från ett utvecklingsland, nämligen Kenya.

Ett historiskt G7 möte juni 2015

Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

climate heroG7-länderna har äntligen förbundit sig, med en tidsplan, att försöka göra världsekonomin oberoende av fossila bränslen, en gång för alla. Avaaz.org är en organisation som engagerar världsmedborgare att skriva under och delta i protestaktioner av diverse slag, miljön är alltid på tapeten.

De sju stegen, mot FN:s konferens rörande klimatförändringar mellan den 30 november och 11 december 2015 i Frankrike, är ett bra exempel på att gemene man kan påverka beslut, om tillräckligt många gör sin stämma hörd.

Låt inte din katt i ditt finger få fatt

Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

playing catDet fanns ett mail i lådan imorse som nog är bra att dela med sig av. En god vän vid namn Nilsson lattjade med sin katt som var lite på krigshumör och inte godvilligt ville ge ifrån sig sin leksak i form av en tejprulle som Nilsson behövde. Läs och ta lärdom, rabies är relativt utbrett i Thailand. Det är också helt klarlagt att djurs munhåla och saliv innehåller en del otäcka bakterier. Thailändare fnyser inte åt ett litet bett utan uppsöker omedelbart ett sjukhus. Det bör vi som gäster i landet också göra. Mailet återges här i sin helhet.

Kan LED rädda vår värld

Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

blue ledPå förekommen anledning känner vi oss manade att informera alla våra vetgiriga läsare om LED (Light Emitting Diods). Den förekomna anledningen är att Nobels fysikpris 2014 gick till Isamu Akasaki, Hiroshi Amano och Shuji Nakamura för upptäckten av energieffektiva blå lysdioder. Man kan undra varför det tagit Nobelkommittén ända till 2014 att uppmärksamma en produkt som kom till strax före milleniumskiftet.

WHO accepterar TM

Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

WHOLogoHögkvalitativ traditionell medicin är från och med nu en integrerad del av den allmänna sjukförsäkringen som alltså kommer att täcka kostnaden för behandlingen. De länder som ingår i världshälsoorganisationen regionala kommitté för Sydostasien och de angränsande länderna i norr tog vid ett möte i september 2014, i Dhaka, ett beslut om att verka för integreringen. De som praktiserar traditionell medicin har länge ansetts ge primärvård för miljoner människor i området, speciellt på landsbygden där traditionell medicin är en väldigt aktiv friskvård.

TCM

Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

tcm-graphEnligt TCM är stress den största boven till för tidigt åldrande beroende på att stress förstör cellbyggnaden. Det finns fyra huvudkomponenter att använda i avstressningssyfte.

Chockerande fakta om vikt

Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

motionscykelI juni kom en rapport från Mahidol University’s Institute for Population and Social Research, ett institut som forskar i den thailändska befolkningens sociala beteende. Att thailändska kvinnor skulle vara nästfetast i sydostasien kom som en rejäl överraskning. Med alarmerande hastighet har genomsnittsvikten ökat det senaste tio åren. Grundskälen behöver man inte vara något geni för att förstå. En inaktiv livsstil framför en dator eller tillsammans med sin smartphone och förstås en miljö inte särskilt lämpad för utomhusaktiviteter. Dessutom finns det en fixering på att ha vit hy. Undersökning är gjord i Bangkok och institutet borde undersökt män också.

Vart tar soporna vägen

Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

Sopbild liten“Soptippar är som guldgruvor”, säger Somthai Wongcharoen, Thailands återvinningskung.

"Det tar aldrig slut på sopor för det kommer nya varje dag på året".

"Guldgruvor som varken behöver utforskning eller utveckling, de finns överallt".

 

Vägen till EM guld
Mediasystem via internet
Lägenheter, Hotell, Samfällighet

Besökare

I dag39
Veckan39
Månad1274
Totalt214641

Sök artiklar

Överst på sidan
Template by JoomlaShine