Sjukförsäkringar i Thailand

sickI princip finns det tre olika sjukförsäkringssytem i Thailand. Universal Healthcare Coverage Scheme (UC), Civil Servant Scheme och Social Security Scheme.

UC introducerades 2001 av den dåvarande regeringen ledd av Thai Rak Thai partiet med Thaksin Shinawatra som premiärminister och kallades i början “The 30-baht Scheme”. Alla thailändska medborgare skulle ha rätt till sjukvård för en kostnad av 30 baht per sjukhusbesök. År 2006 förbättrades UC ytterligare och fri sjukvård infördes. Den 19 september år 2006 avsattes den sittande regeringen under Thaksins ledning genom en militärkupp och en civil interimregering tillsattes med Surayud Chulanont som premiärminister. Att fri sjuk- och hälsovård är viktigt för den thailändska befolkningen förstås av det faktum att UC inte skrotades trots all kritik mot populistisk politik utövad av Thai Rak Thai. UC ansågs falla under populism. I nutid fungerar fortfarande UC men nu kostar det 30 baht igen vid varje sjukhusbesök. Enligt undersökningar är 78% av de som använder UC belåtna och uppskattar den i det närmaste fria sjukvården. Att 48 miljoner människor i Thailand har haft råd till sjukvård sedan instiftandet av UC talar sitt tydliga språk.

Det som talar emot det nuvarande systemet är att det endast är vårdande inte förbyggande. Det har också lett till att människor bryr sig mindre om sin hälsa eftersom det är så billigt att uppsöka en doktor när man blir lite krasslig. UC kostar massor med pengar och av den totala summan 188 miljarder baht som spenderas på sjuk- och hälsovård i Thailand går 101 miljarder till UC. Sjukhusen och klinikerna får betalt via ett per capita system, en genomsnittskostnad per person räknas fram och ersättningen till sjukhuset är helt enkelt kostnaden per person gånger antalet patienter vid varje hälsovårdsenhet (år 2001 kostade varje patient i genomsnitt 1 202 baht den nuvarande kostnaden är 2 755 baht). Självklart leder det också till långa köer ofta medförande stress för både patienter och personal. Arbetsbördan för personalen vid de cirka 1000 statsägda sjukhusen och de cirka 10 000 hälsovårdskliniker är ibland outhärdlig. Slitaget på all sjukhusutrustning har lett till att i princip allt måste bytas ut. För tillfället görs en översyn av ekonomin i systemet och den sittande regeringen fann sig alltså föranledd att återinföra 30 baht vid varje besök. En bättre ledning (kontroll av penningflödet), reducering av mediciner (en hel del onödiga piller skrivs ut) och en effektivare personalpolitik måste också till. UC styrs under överseende av regeringen.

Utöver UC finns den s.k. Civil Servant Scheme och är helt enkelt en sjukförsäkring för statsanställda och ligger under riksrevisionsverket. Den här delen av sjukförsäkring får dela på 87 miljarder baht med Social Security Scheme. I båda dessa system tas en hel del friskvårdsinitiativ som har gett och ger bra resultat. Civil Servant Scheme är enbart finansierat av skattemedel medans Social Security Scheme finansieras dels genom tillskott från privata företag (arbetsgivare), en liten summan dras från den anställdes lön och den övriga kostnaden betalas genom skatteintäkter. Social Security Schemes är obligatorisk för alla anställda inom den privata sektorn. Sjukförsäkringen omfattar alla med arbetstillstånd oavsett nationalitet. Varje anställd blir ofta hänvisad att besöka sjukhus som ligger i närheten av antingen hemmet eller arbetsplatsen vid sjukdom.

I princip är 98% av Thailands befolkning försäkrade och har därför tillgång till sjukvård antingen helt gratis eller till en ringa kostnad. Ministeriumet för folkhälsan har som mål att utjämna olikheter i behandling av patienter, nå samma kvalitet på alla sjukhus och kliniker och genomföra än bättre villkor för de försäkrade inom alla tre kategorierna. Att UC måste ligga i framkant för utvecklingen är varje regerings skyldighet. Den här artikeln berör inte sjuk- och hälsoförsäkringar i privata försäkringsbolag.    

 

 

 

Läs 3736 gånger

Senast ändrad fredag, 04/04/2014

Logga in för att kunna kommentera
Vägen till EM guld
Mediasystem via internet
Lägenheter, Hotell, Samfällighet

Besökare

I dag40
Veckan40
Månad1275
Totalt214642

Sök artiklar

Överst på sidan
Template by JoomlaShine