Politik (91)

Thailändsk politik har kallats ”musical chairs” med anledning av att den gamla stammen politiker bytte både parti och ministerposter regelbundet. Alla ville ju vara medlemmar av regeringspartiet utom Chuvit Kamolvisit som trots erbjudande valde att sitta i opposition. Det finns säkert någon mer men vi låter det stanna vid Chuvit (läs mer om honom i artikeln ”Politisk thaisoppa rena pyttipannan”). Kategorin Thailändsk politik innehåller bakgrunder som ser några år bakåt i tiden men utan bakgrund är det svårt att följa aktuell politik. Alla artiklar bör läsas med en turbulent period i thailändsk politik de senaste tio åren i åtanke. En pågående demokratiseringsprocess leder ibland till förtvivlan men inger också hopp.

2013/04/20

Hur senatorer ska tillsättas i Thailand

Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

 

senatorsVi har vid flera tillfällen skrivit om demokrati och fått många åsikter om vad en demokrati är. Vi är medvetna om att det finns många olika lösningar efter att den kanske viktigaste grundpelaren för demokrati, nämligen ett val, har hållits. Enligt Thailands nya grundlag ska senaten tillsättas och riksdagen väljas. Det bör skrivas att de flesta västerländska demokratier har en vald senat eller ingen senat alls. Stötestenen i den här frågan har ständigt varit hur en senat ska tillsättas, vilka ska bestämma om sammansättningen. Här finns det ingen lätt lösning och just det här ärendet har varit anledningen till att valdagen har skjutits fram vid flera tillfällen. Den s.k. organiska lagen som ska reglera sammansättningen av kommittén (Senate Selection Committee) som ska utse medlemmar i senaten är svår att enas om. En komplicerad lösning är på väg att klubbas igenom i Nationalförsamlingen. Som det ser ut blir det ingen kommitté snarare ett komplicerat röstningsförfarande.

”We Walk” marschen får stöd

Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

Go vote suthepParaplyorganisationen för intresseföreningar i Thailand, People GO Network, påbörjade sin långa vandring från Thammasat University i Pathumthani den 20:e januari och har för avsikt att nå Khon Kaen inom en månad. ”We Walk” som marschen är döpt till ska ta tillvara allmänhetens intressen när det gäller den allmänna sjukförsäkringen, kvaliteten på mat och samhälls- och politiska rättigheter. Redan från första dagen utsattes deltagarna i marschen för påtryckningar från militär och polis att avsluta marschen eftersom den stred mot NCPO:s order 3/2558. Ordern som stipulerar att det är förbjudet att delta i politiska aktiviteter med fler än fem deltagare.

Val, politiker och demonstranter

Betygsätt den här artikeln
(1 Rösta)

thai politicsThailands nuvarande premiärminister Prayuth Chan-ocha har alltid ansetts vara en militär ledare. Ända tills han för någon vecka sedan förklarade att han inte längre är soldat utan en civil politiker. Ledare inom det militära har snabbt accepterat det faktum att Prayuth inte längre är soldat men enligt uttalande kommer han att få samma stöd från de väpnade styrkorna i landet som förut.

Politiker vill börja agera politiskt

Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

electionsThailändsk politik och politiker kan i dagsläget jämföras med galopphästar med ryttare i färd att ta sig in i startboxarna. Om hästarna är partierna så är ryttarna politikerna. Precis som galopphästar har också en del partier skygglappar och verkar inte vilja inse behovet av att reformera sig själva. En del ryttare sitter säkrare i sadlarna än andra. Det krafsas och gnäggas och en del ekipage stegrar sig till och med.

När blir det val

Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

vote 2Organiska lagar formar fundamentet för ett lands regler och förordningar, ett lands politiska principer helt enkelt. Det är tio organiska lagar som ska offentliggöras efter godkännande av nationella rådet innan ett val kan hållas. En del av de tio är komplicerade och det får inte finnas minsta möjlighet att misstolka innebörden.

Nu har vi svaret

Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

yingluck courtOavsett hur domstolen dömer kommer det att ha vittgående konsekvenser. Vid en fällande dom kanske många andra projekt bör rannsakas om de är till gagn för landets befolkning och om användandet av skattepengar har varit rimligt. Kanske borde försvarsbudgeten synas, upphandlingen med Kina om byggandet av bred- och dubbelspårig järnväg, kostnaden för cykel- och gångväg utefter Chao Phraya floden i Bangkok och subventioner till gummiplantager. Så skrev vi den 29/7/2017 i artikeln Kan rättsfallet mot regeringen Yingluck bli prejudicerande.

Kan rättsfallet mot regeringen Yingluck bli prejudicerande

Betygsätt den här artikeln
(1 Rösta)

yingluck riceÄr en regerings handhavande av skattemedel till gagn för landets befolkning? Det är egentligen den frågan rätten ska besvara den 25:augusti 2017. Riksrättsåtalet mot Yingluck Shinawatra och hennes regeringsrepresentanter involverade i megaprojektet rispantsättning mellan åren 2011-2014 kan få långt gående följdverkningar.

Raka svar om den nya grundlagen

Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

meechai ruchumpanEftersom Meechai Ruchupan, ansvarig för den nya grundlagen, har fått mycket kritik och beskyllts för att gå NCPO:s (den militärledda regeringen) ärende, tyckte Suthichai Yoon från The Nation att det var dags att räta ut en del frågetecken. Meechai var ordförande i CDC, Constitution Drafting Commission. Det här inlägget är en översättning av den intervju som också publicerats i The Nation.

Turista i Thailand med gott samvete

Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

staffan nordstrandStaffan Nordstrand skriver om Thailand på Metro Debatt, han ondgör sig över människor som med gott samvete kan slå sig ner i en solstol, placera tårna i den varma sanden och blicka ut mot ett bländande vackert och varmt hav. Han ifrågasätter människor som kan njuta av den avkopplingen med gott samvete när de vet att landet styrs av en militärjunta som gång på gång begår övergrepp mot mänskliga rättigheter. Artikeln har överskriften ”Du som turistar i Thailand legitimerar den odemokratiska regimen”. Att han väljer ordet regim istället för regering beror väl på att han anser att regim är ett mer förklarande ord för hur en militär regerar.

Fungerar den lokala administrationen i Thailand

Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

moobaan tambon mapMåndagen den 10:e April röstade The National Reform Steering Assembly (NRSA) igenom ett förslag som innebär att byhövdingars mandatperiod begränsas till fem år. Tidigare har en vald byhövding suttit tills pensionsåldern som är 60 år för statstjänstemän. Beslutet föll inte i god jord är väl ett väl anpassat uttryck för här är det landsort som påverkas. En byhövding finns i många varianter.

Vägen till EM guld
Mediasystem via internet
Lägenheter, Hotell, Samfällighet

Besökare

I dag39
Veckan39
Månad1274
Totalt214641

Sök artiklar

Överst på sidan
Template by JoomlaShine