Val, politiker och demonstranter

thai politicsThailands nuvarande premiärminister Prayuth Chan-ocha har alltid ansetts vara en militär ledare. Ända tills han för någon vecka sedan förklarade att han inte längre är soldat utan en civil politiker. Ledare inom det militära har snabbt accepterat det faktum att Prayuth inte längre är soldat men enligt uttalande kommer han att få samma stöd från de väpnade styrkorna i landet som förut.

 

Angående Yingluck Shinawatra är det nu klarlagt att hon befinner sig i London och hur hon rest in i landet lagligt har de thailändska myndigheterna svårt att förstå. Uppenbarligen befinner hon sig lagligt i England och måste då ha rest in på ett annat pass än sitt thailändska som förklarats ogiltigt. Frågan är bara vilket land som utfärdat ett pass till henne som hon kan fortsätta att resa lagligt med. Abhisit Vejjajiva, Demokraternas ledare, har varit snabb i kommentarerna och uppmanat den nuvarande thailändska regeringen att lämna in en begäran om att England ska sända tillbaka henne till Thailand. Det spekuleras i att Yingluck har ansökt om politisk asyl i England men i dagsläget är det inte klarlagt om så är fallet.

Från Yingluck är det inte långt till Pheu Thais tillförordnade partisekreterare Phumtam Wechayachai som har utmanat och uppmanat Prayuth att sätta ett exakt valdatum. Han tycker att det får vara nog nu efter fyra år av politisk ”flip-flop” som han uttrycker sig. Herr Phumtam, som sig bör, är kritisk till att de existerande politiska partierna inte behandlas lika. Istället försöker den nuvarande regeringen skapa mekanismer som förenklar den nuvarande regeringens väg tillbaks till makten efter valet. Som ett exempel anger han att via användandet av sektion 44 (förklarad i artikeln Vad är artikel 44 och hur används den) kan inte de ”gamla” partierna börja registrera sina medlemmar förrän första april medan ”nya” partier kan börja redan första mars. Det hör till saken att registreringen ska vara fullbordad innan den 30:e april och dessutom ska medlemsavgiften vara inbetald före det datumet. Det ryktas förstås att ett av de ”nya” partierna kan det bli ett militärlett parti i vilket den f.d. soldaten Prayuth Chan-ocha förväntas bli partiledare.

Mer nytt om valet som inte fått något datum än. Under de många och långa demonstrationerna fanns det mycket övrigt att önska när det gällde språkbruket. De allra värsta var de senaste demonstrationerna av PDRC som ledde till den militära interventionen i maj 2014 (läs Mulliga mansgrisar) men PAD och UDD var inte mycket bättre. Nu har lärdom tagits och i nästa valrörelse kommer det att bli förbjudet i lag att spy galla över politiska motståndare, galla i form av okvädningsord. Språkbruket ska hyfsas till och istället för att använda motståndarpolitikers  svagheter i den personliga karaktären och politiska manifest uppmanas politiker att framhäva fördelarna hos sig själva och sitt parti. Vi frågade en lärare en gång var alla elakheter som uttalades i den politiska debatten kom ifrån och svaret kom omgående, ”USA”.

Vi ska avsluta med att försöka svara på en fråga vi ofta får. Vad hände med de ledare för PAD (People’s Alliance for Democracy) som stängde Don Muang och Suvarnabhumi, Bangkoks flygplatser. De 10 dagar som flyplatserna var stängda mellan den 24:e november och den 3:e december 2008 ledde till att ledarna blev åtalade och sedermera dömda att betala 522 miljoner baht i kompensation till AOT (Airports of Thailand). Domen föll 2011 och rätten utfärdade en order till de åtalade att betala hela summan plus en årlig ränta på 7,5%. Fyra år senare avslogs överklagandet och domen trädde i laga kraft mest därför att de åtalade inte lyckades få in en överklagan i tid. De är 13 ledare som med största sannolikhet kommer att drabbas av personlig konkurs. Vi namnger inte personerna i fråga men en del av dem kommer nog att hamna i nya rättegångar med anledning av demonstrationer, 2010 UDD (United Front for Democracy against Dictatorship) och 2013/2014 PDRC (People’s Democratic Reform Committee). För att få mer inblick i demonstrationerna och militärkuppernas galna värld läs Politisk rekapitulation.

Läs 266 gånger

Senast ändrad måndag, 15/01/2018

Logga in för att kunna kommentera
Vägen till EM guld
Mediasystem via internet
Lägenheter, Hotell, Samfällighet

Besökare

I dag40
Veckan40
Månad1275
Totalt214642

Sök artiklar

Överst på sidan
Template by JoomlaShine