”We Walk” marschen får stöd

Go vote suthepParaplyorganisationen för intresseföreningar i Thailand, People GO Network, påbörjade sin långa vandring från Thammasat University i Pathumthani den 20:e januari och har för avsikt att nå Khon Kaen inom en månad. ”We Walk” som marschen är döpt till ska ta tillvara allmänhetens intressen när det gäller den allmänna sjukförsäkringen, kvaliteten på mat och samhälls- och politiska rättigheter. Redan från första dagen utsattes deltagarna i marschen för påtryckningar från militär och polis att avsluta marschen eftersom den stred mot NCPO:s order 3/2558. Ordern som stipulerar att det är förbjudet att delta i politiska aktiviteter med fler än fem deltagare.

 

För att undvika förbudet hade deltagarna, cirka 200 till antalet, delats in i grupper om fyra och fyra. Arresteringsorder har utfärdats mot åtta av de mer prominenta ledarna för marschen. Det har lett till att nästan 150 organisationer har uttalat sitt stöd för ”We Walk” som de anser har rätt att uttrycka sitt ogillande eftersom Thailands nya konstitution klart stipulerar att landet har yttrandefrihet. Marschen sägs inte på något vis vara ett hot mot rikets säkerhet.

People GO Network har bett allmänheten om hjälp med kommunikationen via Facebook och skulle vara tacksamma om någon vill skänka en mobiltelefon, de behöver fem stycken och två externa batterier. De vill inte ha några penninggåvor. De vill sända hela marschen live på Facebook så alla kan se att det inte är frågan om politiska uttryck bara en vilja att landet ska återgå till demokrati.

Suthep och andra ledare av PDRC åtalas

Det förväntas att en stor mängd följare till Suthep Thaugsuban och hans kamrater i PDRC (Peoples Democratic Reform Council) kommer att samlas utanför Office of Attorney – General, OAG (Justitieministerämbetets kontor). Beslutet att kalla in deltagarna i ”Shut Down Bangkok” demonstrationerna under slutet av 2013 och början av 2014 för att delges misstankar om diverse lagbrott och eventuellt väcka åtal är början på en rättsprocess som kommer att pågå länge.

Anklagelserna inkluderar uppror, olaglig massdemonstration och hindrande av val. Listan kan säkert göras längre och förmodligen kommer allt fler anklagelsepunkter dyka upp under rättsfallets gång. Åklagarna har träffat DSI (Department of Special Investigation), poliser med många års erfarenhet av demonstrationer från Bangkok stadspolisenhet och representanter från brottsmålsdomstolen för att göra förberedelser. Det känns som om små lagöverträdelser som att inta riksdagshuset anses som förhållandevis ringa brott precis som att köra upp med en karavan av motorcyklar på motorvägen utan att betala någon avgift. Vi på vinklarna har gjort en liten överslagsberäkning om hur mycket pengar Thailand förlorade på ”Shut Down Bangkok” (läs från Finns det några turister i artikeln Lite enkel matematik).

Alla bevis har behandlats och enligt säkra källor kommer minst nio av 57 att åtalas och föras direkt till domstolen för att få anklagelserna upplästa för dem. Advokater jobbar övertid för att ansöka om att alla åtalade ska bli släppta mot borgen. Det avgörs av en kommitté och kriterierna för överväganden inkluderar hur allvarligt brottet är och risken för att den åtalade tar till flykten. Det kanske kan tyckas att uppror och hindrande av val är ganska allvarliga åtalspunkter. Det samma gäller väl demonstrationens mål att stänga ner Bangkok.

Att de många demonstrationerna under åren 2004-2014 skulle klara sig utan att åtal väcks var förstås en önskedröm från demonstranternas sida. Med all rätt väcks nu åtal mot ledarna för PDRC som ville ta lagen i egna händer.

Valet kan skjutas upp

Det är lite rörigt och samarbetet mellan Constitution Drafting Committee (CDC) och National Legislative Assembley (NLA) verkar inte vara till full belåtenhet. CDC har ju skrivit ihop en ny grundlag men den måste lagfaras av NLA.Det är ett par organiska lagar som ännu inte utfärdats och det måste göras innan ett val kan bli av. Det hänger på de lagförslag som har att göra med valet av Members of the Parliment alltså val av parlamentariker (MP). Det är uppenbart så att lagtexten i den nyskrivna konstitutionen kan tolkas på olika sätt just angående val av parlamentsledamöter. Det verkar som om NLA behöver mer tid för överläggningar. Kanske kan det ändå ses positivt eftersom en lagtext måste bli så precis som möjligt och just det tar tid.

Den nuvarande regeringen med premiärminister Prayuth Chan-ocha svär sig fria från den eventuella fördröjningen och hävdar att det helt och hållet är den nationella lagstiftande församlingens beslut. I den nya kostitutionen står det inskrivet att val ska hållas inom 150 dagar från det datum som lagen trätt i kraft. Det är naturligtvis lätt för Prayuths belackare att skylla på att NCPO (dagens regering) vill hänga kvar vid makten. Det är däremot inte lätt för en premiärminister. Om valet blir framskjutet p.g.a. förseningar i NLA:s arbete med utfärdande av lagar beskylls han för att vilja hänga kvar och om han försöker skynda på arbetet beskylls han för att lägga sig i. Nu blir det förmodligen ingen större förskjutning om ens någon. Max ett par månader i ”worst case scenario” sa vice premiärminister Wissanu Krea-ngam.

Läs 171 gånger

Senast ändrad onsdag, 24/01/2018

Logga in för att kunna kommentera
Vägen till EM guld
Mediasystem via internet
Lägenheter, Hotell, Samfällighet

Besökare

I dag39
Veckan39
Månad1274
Totalt214641

Sök artiklar

Överst på sidan
Template by JoomlaShine