Värt att veta (64)

Vad är värt att veta eller kanske värt att få reda på. Det får läsaren själv avgöra men vi vet att det finns en hel del frågor och de försöker vi svara på här. Maneter kanske man vill veta mer om, befolkningsfördelningen i Thailand, några thailändska ordspråk. Mycket smått och gott helt enkelt.

Taxi OK i Bangkok

Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

 

taxi okUppenbarligen känns konkurrensen från nya sätt att ta sig fram i förflyttningsindustrin. Det blir allt vanligare att två eller fler passagerare delar på notan och att nya transportörer dyker upp t.ex. Uber och Grab

Det förekommer ganska allvarlig kritik mot den existerande taxikåren i Bangkok. Förare som vägrar åka dit en passagerare vill vilket ofta sker om föraren anser att det är för mycket trafik i området eller när det regnar vilket ofta leder till trafikstockning. Många klagar på att det luktar illa i taxibilar, att förare utsätter passagerare för trakasserier och ibland händer det att föraren försöker ta ut ett överpris. Att en del kör som galningar är också en källa till klagomål.

En ”grand old lady” i Krabi provinsen är 111 år

Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

 

111 yearsKrabis guvernör ML Kitibodhi Prawit tog sig tid att besöka människor i provinsen som är över 100 år gamla för att dela ut nyårsgåvor. Med sig hade han tjänstemän från Krabi kommun och representanter från Röda Korset. De blev välkomnade med ett leende från Pliew Petchpuang som sina 111 år till trots fortfarande går utan käpp, hör och ser bra och dessutom komunicerar hon med människor. Ja just det pratar med människor. Eftersom Jai Pliew är född 1907 har hon levt i Kung Rama V eran.

Därför är tystnad bra för din hjärna

Betygsätt den här artikeln
(1 Rösta)

 

 brainVärlden är full av oljud, som konstant kräver uppmärksamhet från vår hjärna. Men det finns flera goda skäl att då och då sätta omgivningen på "mute" och dra sig tillbaka i tystnaden.Bilbrus, musik och plingande mobiler. För de flesta av oss är vardagen full av oväsen som konstant intar våra hörselgångar och kräver uppmärksamhet, utan att vi kanske upptäcker det. Men det finns all anledning att sätta omgivningen på "mute", dra ur hörlurarna och välkomna tystnaden. Flera studier visar nämligen att tystnad är betydligt viktigare för vår hjärna än vi kanske går och tror. Vi ger dig en snabb översikt över några av de gynnsamma effekterna med att dra ut ljudkontakten. Inte bara dra ur ljudkontakten ge hjärnan enpaus från mediabruset då och då. Vi behöver inte alltid kommentera och absolut inte informera på sociala medier. Gallra i mediabruset.

Hur firas jul i Thailand

Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

thai christmas1Kanske på samma sätt som många firar jul i Sverige och övriga nordiska länder. Några extra dagar ledigt fastän det inte är några röda dagar över jul i den thailändska kalendern. Det är väl inte många som firar att Jesus föddes och det är ju delade meningar även bland kristna om han föddes i juletider eller i januari.

Att fira julen blir utan att tänka på Jesus till en shoppingfest utan dess like.  Varuhusens högtalare spelar julsånger i det oändliga, mycket Jingle Bell är det i thailändska köpcenter också. I Norden är det julpynt från slutet av november i både hemmen och i varuhusen.

Är alternativa sanningar lögn

Betygsätt den här artikeln
(1 Rösta)

media signVärldens nyhetsmakare börjar bli fartblinda. Så mycket skräp som rapporteras dagligen gör att människor dränks i märkliga ”nyheter”. Allt har blivit Breaking News med stora fanfarer och huvudrubriker i allt fetare stil. När Donald Trump introducerade begreppet alternativa sanningar sköts hela kontrollkonceptet i sank. Finns det mer än en sanning kan vän av ordning fråga sig. Att det finns mer än ett sätt att tolka sanningen är utom all tvivel men innebär det att sanningen kan modifieras och ofta förvrängas. Vårt svar är nej, en sanning är en sanning och nyhetsflödet måste sansas och hitta tillbaka till normalitet. Därmed inte sagt att det bara kan finnas en nyhetsförmedlare.

En dag när Thailand enades av sorg

Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

wat huay mongkholTorsdagen den 26:e oktober 2017 följde miljontals thailändare, både hemma och utomlands, begravningscermonierna via TV och Internet med respektfull vördnad. Hundratusentals besökte The Grand Royal Crematorium på Sanam Luang. Ytterligare 85 ställen över hela landet hade förberetts för sörjande människors vilja att ta ett sista farväl av sin älskade landsfader. Dessutom hade hundratals tempel gjort det möjligt för sörjande att placera en blomma gjord av sandelträ framför porträtt av Kung Bhumibol Aduljadet.

Marknadsdagar och festivaler

Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

markandsdagar 2Sundsvall har en årlig Thaifestival i början av juli. Kristinestad i Österbotten Finland har en årlig marknad i slutet på juli. Bergvik hade marknadsdagar den 29:e och 30:e juli 2017. Vi är på upptäcksfärd och besöker dessutom en hel del Loppis, där människor säljer sånt de vill bli av med trodde vi. Loppis är mycket mer sofistikerat än så. Det är på Loppis de riktiga fynden kan göras till fantastiska priser. Det går att säga att Loppis är motsatsen till konsumtionssamhällets iver att tillverka nya produkter. På Loppis säljs prylar som är tillverkade förut.

Thailändsk företagare i Söderhamn

Betygsätt den här artikeln
(1 Rösta)

thaikvinnor foretagare 2Vi hamnade på ett tolvårsjubileum i Söderhamn och som sig bör var det en thailändsk kvinna som hållit igång en restaurang i tolv år. Vi vet inte om Sangwarn Khomsanoi bryr sig om en bra sifferkombination men nog låter öppningsdatumet 050705 som lyckobringande. Restaurangen heter Mai Thai och ligger centralt i Söderhamn med småbåtar förtöjda i kanalen utanför. En otroligt populär thaibuffet serveras från måndag till fredag mellan 11.00 och 15.00. Sangwarn har varit på väg att lägga ner restaurangen vid ett par tillfällen men när hon ser de många nöjda matgästerna känns det viktigt att fortsätta.

Thailändska företagare ger liv till landsbygder

Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

thaikvinnor foretagareWalleniusvinklar befinner sig för närvarande i Hälsingebygden och försöker få en insyn i bärbranschen. Under tiden träffar vi på många intressanta människor som inte uppbär bidrag. Det har Natasha Webster från Kanada också gjort. När hon kom till Sverige för att inleda sina studier i kulturgeografi upptäckte hon thailändska kvinnors företagssamhet. Vi kommer inte att doktorera om thailändares entreprenörskap men vi har en del iakttagelser att tillägga vilket vi kommer att göra på slutet av artikeln om Natasha skriven av Jonas Gustafsson. Artikeln finns i sin helhet i tidningen Entré nummer 2, 2017 och återges här i blå, kursiv, text.

Objudna men välkomna gäster

Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

ekorreIbland får walleniusvinklar besök av objudna men inte ovälkomna gäster. När en ekorre kom på besök blev vi som barn på nytt och vad är naturligare när barnasinnet väcks till liv än att leta fram sångtexter till barnvisor. Det blev också naturligt att det blev just Ekorrn satt i granen som vi nynnade på. Om ni som läser har glömt texten så återger vi den här nedan med ett tillägg som gjordes senare. Vi har också återgett en del fakta runt sången under texten.

Vägen till EM guld
Mediasystem via internet
Lägenheter, Hotell, Samfällighet

Besökare

I dag40
Veckan40
Månad1275
Totalt214642

Sök artiklar

Överst på sidan
Template by JoomlaShine