Det känns som om någon försöker hitta lösningar

Udon Driving SchoolDepartementet för marktransport (The Department of Land Transport -DLT) har öppnat center över hela landet på vilka det går att få svar på i hur bra skick fordonet som ska transportera människor över Songkran är. Lite av Svensk Bilprovning, i alla fall tillfälligt.

När det görs något tas det i ordentligt. Öppna ett par hundra ansågs fjuttigt så det blev hela 2000 servicecenter för bilar och MC över hela landet. Från nu fram till den 24:e april är det helt kostnadsfritt att göra en koll på bilen och motorcykelns kondition. En stor skylt på vilken det vettigt nog står ”Free Checkup” finns vid centren. Det är en lista på tjugo punkter som gås igenom bl.a. bromsar, däcken, vindrutan, oljor och annat flytande, batteri och belysning.

När det gäller minibussar s.k. passenger vans som transporterar människor längre sträckor ska alla vara utrustade med en GPS. Det är två syften, ett för att de ska hitta, vilket föraren för det mesta gör utan GPS. Viktigare är dock att kontrollcenter ska kunna följa minibussarnas framfart, var de befinner sig, hur fort de kör och hur länge de kör. Det är också av största vikt att försöka reda ut förarnas beteende under resan. En tvåvägs-GPS har ”deadline” för installation den 31:a mars.

Sedan planerar samma myndighet att införa nya obligatoriska ”körkortsprov”. För att ha rätt att ansöka om körkort måste en femton-timmars kurs genomgås. Tidigare räckte det med fyra timmar, som ökades till fem från första januari 2016. Alla som tagit ett körkort i Sverige vet hur svårt och dyrt det är. I Thailand kommer maxkostnaden vara 6000 baht.

Nu gäller det här nya förare och kanske borde en del av de som redan har körkort tvingas att genomgå någon form av test när körkortet förnyas. Men som vi skrev i huvudrubriken någon försöker hitta lösningar för att få ner det notoriska dödsantalet i den thailändska trafikdjungeln (vilda västern). Ministeriet öppnar nittio körskolar över hela landet. På något vis känns det som om de styrande inom landtransportstyrelsen har insett att något drastiskt måste göras för att få ner dödstalet. Nu är det visserligen ända upp till 90% av dödsfallen i trafiken som har inblandning av pick-uper och MC, ofta med påverkade förare som kör alldeles för fort.

I alla fall är det rätt väg att gå. Förhoppningsvis blir de tillfälliga kontrollcentren under Songkran, permanenta och femton timmars körkortskurs till en maxkostnad av 6000 baht är nog ett måste. Vi är säkra på att priset för kursen kommer att gå ner när fler anmäler sig. Kanke kan alla som genomgått kursen få en dekal att limma baktill på bilen.

Läs 768 gånger

Senast ändrad torsdag, 16/03/2017

Logga in för att kunna kommentera
Vägen till EM guld
Mediasystem via internet
Lägenheter, Hotell, Samfällighet

Besökare

I dag39
Veckan39
Månad1274
Totalt214641

Sök artiklar

Överst på sidan
Template by JoomlaShine