Är alternativa sanningar lögn

media signVärldens nyhetsmakare börjar bli fartblinda. Så mycket skräp som rapporteras dagligen gör att människor dränks i märkliga ”nyheter”. Allt har blivit Breaking News med stora fanfarer och huvudrubriker i allt fetare stil. När Donald Trump introducerade begreppet alternativa sanningar sköts hela kontrollkonceptet i sank. Finns det mer än en sanning kan vän av ordning fråga sig. Att det finns mer än ett sätt att tolka sanningen är utom all tvivel men innebär det att sanningen kan modifieras och ofta förvrängas. Vårt svar är nej, en sanning är en sanning och nyhetsflödet måste sansas och hitta tillbaka till normalitet. Därmed inte sagt att det bara kan finnas en nyhetsförmedlare.

 

Att människor har svårt att avgöra vad som är sant är inget att undra över. Att inte veta vad som är sant är inte hälsosamt. Därför har Thailands hälsoministerium lanserat en ny ”app” som heter ”Media Watch” den kan laddas ner i din ”smartphone”. Den kanske inte är menad att rätta till alternativa sanningar men människor som undrar över saker som publiceras, främst på sociala medier, har i alla fall någon att rådfråga. En önskan om att kunna kontrollera kontroversiella nyheter har uttalats från medborgare i många länder. Vi förmodar att det finns människor på hälsoministeriet som är pålästa och kan avgöra vad som är ”faked news”. Tufft jobb dock.

Tyvärr lever personalen på hälsoministeriet i tron att det bara är unga människor som behöver skyddas mot nyheter som inte är sanna. Det skyddet behöver alla människor. De som hjälpt till att ta fram ”appen”  jobbar med ”fonden för utveckling av säker och kreativ media för mental hälsa”. Att det bara finns en sådan fond säger att det är illa ställt i dagens mediabrus. 

”Appen” bygger i viss mån på att läsarna av sociala medier själva rättar till felaktigheter och lögner. Det finns en organisation som heter the Family Network Foundation vars personal har blivit tränade att ta emot klagomål från ”netizens” på ett professionellt sätt. Att ta emot klagomål är en sak men vad händer efter det. Kan de som publicerat falska nyheter ställas inför rätta? Tvingas de att dementera? Det finns lagar som skyddar människor som utsätts för hat, hot och hån men lagarna kan tolkas på olika sätt och det är sällan någon blir dömd när det gäller personliga påhopp på nätet. 

Att yttrandefrihet kommer med ett ansvar tycks alla ha glömt. När yttrandefriheten kolliderar med mänskliga rättigheter blir de förvirring. Är det rätt och riktigt att med hänvisning till yttrandefrihet kränka människor. Det börjar bli onödigt mycket negativt både på sociala medier och i ”gammalmedia”. Tänk så lätt det är att tala om hur saker och ting inte ska vara och hur svårt det är att komma med konstruktiva lösningar.  

Det nationella institutet för att utveckla administrativa enheter bjöd in mediamänniskor för att höra deras åsikter. Vi kan tänka oss att uttalanden som ”idag litar människor mer på gemene man som övervakar nyhetsflödet än på traditionella nyhetsbyråer som saknar transperans och ”råheten” hos den som befinner sig på plats och i händelsernas centrum” kommer från någon som tycker att alternativa sanningar är bra. Det framkom också att hastigheten i nyhetsrapporteringen är av största vikt.

Det kanske behöver nämnas att en hel del märkliga klipp har lagts ut på sociala medier utan någon som helst kontroll. Hastigt och ibland mycket olustigt har något som av gemene man uppfattas som en viktig nyhet varken haft någon förankring i verkligheten eller med omdöme publicerats. Fort gick det men fel blev det.  

Om vi har hamnat i en situation där alla helt okritiskt anser sig vara en nyhetsförmedlare av rang blir jobbet på hälsoministeriet en omöjlig uppgift. Vi föreslår nog att nyheter från ”gemene man” bör gå via kanaler som är utbildade att behandla nyheter på rätt sätt. Det är mycket som ska tas i beaktning innan en nyhet ska kablas ut i etern bl.a etiska aspekter. Även en befolknings normvärden (de oskrivna lagarna) bör beaktas. 

Som slutord kan sägas att alternativa medier är här för att stanna men självutnämnda nyhetsförmedlare och alternativa sanningar är inte hälsosamt. Att ta in information från många olika källor, sortera den, bearbeta den och kritiskt granska den är en svår uppgift och med största sannolikhet krävs både utbildning och livserfarenhet för att förmedla den på rätt sätt. Vi på vinklarna brukar ofta säga att ingen nyhetsförmedlare borde underskatta läsarnas intelligens men det blir allt svårare även för en intelligent människa att avgöra vad som är sant.

Läs 355 gånger

Senast ändrad måndag, 04/12/2017

Logga in för att kunna kommentera
Vägen till EM guld
Mediasystem via internet
Lägenheter, Hotell, Samfällighet

Besökare

I dag40
Veckan40
Månad1275
Totalt214642

Sök artiklar

Överst på sidan
Template by JoomlaShine