Hur firas jul i Thailand

thai christmas1Kanske på samma sätt som många firar jul i Sverige och övriga nordiska länder. Några extra dagar ledigt fastän det inte är några röda dagar över jul i den thailändska kalendern. Det är väl inte många som firar att Jesus föddes och det är ju delade meningar även bland kristna om han föddes i juletider eller i januari.

Att fira julen blir utan att tänka på Jesus till en shoppingfest utan dess like.  Varuhusens högtalare spelar julsånger i det oändliga, mycket Jingle Bell är det i thailändska köpcenter också. I Norden är det julpynt från slutet av november i både hemmen och i varuhusen.

 

Vi minns alla kommentarer från turister om den myckna utsmyckningen i Thailand från början av december varje år. Otroligt att ett Buddhistiskt land firar jul med så mycket pompa och ståt, sas det. Nu var det inte julen som firades utan Kung Bhumibol Aduljadets födelsedag som infaller den 5:e december.

Vi minns också en viss Jarkko Härmälä, FINNAIRs starke man under några år. Han fick för sig att importera gigantiska julgranar som han fått tillåtelse att rigga upp i hotelllobbyn med pyntning som en stor tilldragelse. Förstås med FINNAIR i centrum. Julgranarna fraktades med trailer från flygplatsen och trafikpolisen fick dirigera om bangkoktrafiken så att julgranarna kunde transporteras till slutdestination. Han lyckades t.o.m. att få hit Tomten från Rovaniemi. Många thailändare trodde förstås att Tomten var lika på riktigt som de barrdoftande julgranarna. Det är så man firar jul trodde de.

Så nu vet thailändare att Tomten och julgranar existerar. Sedan är det ju maten som dukas upp runt jul. Ganska likt ”smorgaasbord” i övriga världsmedborgares ögon. Äta är ju viktigt i Thailand vare sig det är jul eller inte så varför inte fira lite extra med lite extra mat i juletider. Men snaps till maten är inget som thailändare är överförtjusta i. Sjunga snapsvisors ersätts med ett besök till närmaste julpyntad karaokebar. Julfärgen är ju röd så rödvin borde väl vara ett bra substitut.Glögg är lite accepeterat det är ju trots allt bara värmt vin med lite russin och mandlar. Kanske några glas thaiwhiskey med sodavatten får förgylla julen.

Om Thailand kan sägas att 80% kanske 85% av befolkningen är Buddhister som alltså inte firar jul. Sedan är den näst största religionen Islam någonstan runt 10-15% av befolkningen. Först på tredje plats kommer de kristna runt 5% av befolkningen. Det kanske går att säga att 5% thailändare firar jul och det är ju ändå cirka 3,5 miljoner människor som firar Jesus födelse.

Vi tror att anledningen till att alla gigantiska köpcenter ”låtsas” fira jul är att det är ett utmärkt tillfälle att få människor att köpa julklappar/presenter. Klappar/presenter inslagna i papper med julmotiv är ju så grannt och så kul att få. Besöken till Doi Intanon, Thailands högsta berg, med snudd på minusgrader och isbildning kanske kan tillskrivas julen. Då får thailändare ta fram sina vinterkläder som används en gång om året och en och annan tomteluva med blinkande ljus kan skönjas.

Nej någon direkt traditionell jul kan vi nog inte påstå att thailändare firar men valda delar har anammats. Att fira är ju ändå något positivt. Hemma i byn bland 25 000 thailändare frågade vi oss fram och de få som visste något om jul nämnde Tomten och julgran (bra jobbat Jarkko). Förvånansvärt många kunde uttala Rovaniemi och visste att det är där han bor, han Tomten. Och så har ju många restauranger den där glittriga banderollen som det står Merry Christmas and Happy New Year uppsatt. Den kan man dock se nästan hela året så vi är inte helt säkra på att det är en juldekration.

Finlandssvenskar firar ju t.o.m. lilla julen, Pikkojoulo som det heter på finska. Den lilla julen firas på samma sätt som den stora julen bara i lite mindre skala, julgranen är mindre, julklapparna färre och hela det stora julbordet får vänta tills den stora julen. Kanske är ändå snapsarna och snapsvisorna av samma kaliber som senare i december. Julöl och Julmust har inte kommit till Thailand än men några som haft med sig nämnda drycker har säkert några thailändska vänner som fått smaka.

God Jul om än något vinklad.

Läs 231 gånger

Senast ändrad onsdag, 13/12/2017

Logga in för att kunna kommentera
Vägen till EM guld
Mediasystem via internet
Lägenheter, Hotell, Samfällighet

Besökare

I dag40
Veckan40
Månad1275
Totalt214642

Sök artiklar

Överst på sidan
Template by JoomlaShine