Taxi OK i Bangkok

 

taxi okUppenbarligen känns konkurrensen från nya sätt att ta sig fram i förflyttningsindustrin. Det blir allt vanligare att två eller fler passagerare delar på notan och att nya transportörer dyker upp t.ex. Uber och Grab

Det förekommer ganska allvarlig kritik mot den existerande taxikåren i Bangkok. Förare som vägrar åka dit en passagerare vill vilket ofta sker om föraren anser att det är för mycket trafik i området eller när det regnar vilket ofta leder till trafikstockning. Många klagar på att det luktar illa i taxibilar, att förare utsätter passagerare för trakasserier och ibland händer det att föraren försöker ta ut ett överpris. Att en del kör som galningar är också en källa till klagomål.

 

Det här försöker nu berörda myndigheter rätta till. Det behövdes att likrikta förares attityd och beteende. De 5000 nyregistrerade taxibilarna i Bangkok har därför, inte bara fått en ny skylt på taket, TAXI-OK, utan bilarna har också försetts med säkerhetsdetaljer som GPS som gör det lättare att spåra bilen vid behov, en kamera som ska ta ett foto av förare och passagerare inuti bilen och även en alarmknapp har installerats för passagerare som anser sig hamna i trångmål.

En applikation kan laddas ner efter att passageraren har registrerat sig för att underlätta att beställa en taxi. Var passageraren ska plockas upp och lämnas av ska tydligt framgå vid beställningen. Det finns redan nu 14 ställen i centrala Bangkok där taxibilar är stationerade.

 Att det bara finns 5000 taxibilar med ny skylt beror på att registreringen av alla som vill delta i projektet tagit längre tid än beräknat och så måste förstås nya taxiskyltar tillverkas. Enligt transportstyrelsen har ytterligare 100 000 bilar visat stort intresse och därav står 36 000 redan registrerade i kö för nya skyltar och säkerhetsanordningar. I uppgraderingen ingår också utbildning i beteende när det gäller servicegrad och det uppges att över 80 000 förare har börjat genomgå utbildningen. Efter genomgången utbildning kommer bilarna att förses med ett certifikat från avdelningen för landtransport.

Det ska också bli lättare för myndigheter att återkalla licensen från förare som missköter sig och bryter mot allmänna trafikregler. Det har också klargjorts från myndighetshåll att alla fordon som används av Uber och Grab måste registreras. Så kommer vi till hur mycket det ska kosta att åka taxi i Bangkok. Där är vi ganska säkra på att de flesta besökare till Thailand anser det vara väldigt billigt att åka taxi i Bangkok. Från förarhåll har de framförts önskemål om att höja priset men för tillfället gäller att mätaren startar på 35 baht och en extra servicetaxa på 20 baht läggs på när det gäller alla TAXI-OK. Någon prisökning blir det inte tal om innan klagomålen slutar komma in enligt transportministeriet. Det är alltså 55 baht för de första tre kilometerna och därefter 5 baht per kilometer. Det är lite svårt att få besked om hur många taxibilar det finns i Bangkok men den vanliga uppskattningen är att det finns 150 000 taxibilar och idag kör de allra flesta på gas.

Det som bör nämnas är att de allra flesta taxichaufförer är artiga, kör bra och åker dit en passagerare vill. Vi har åkt mycket taxi i Bangkok och har sällan haft någon anledning att klaga. Många gånger är det språkförbistring som leder till dispyter. En sak som kanske kunde förbättras är chaufförernas språkkunskaper för det är svårt att begära att turister ska kunna thailändska.

Läs 140 gånger

Senast ändrad onsdag, 07/02/2018

Logga in för att kunna kommentera
Vägen till EM guld
Mediasystem via internet
Lägenheter, Hotell, Samfällighet

Besökare

I dag39
Veckan39
Månad1274
Totalt214641

Sök artiklar

Överst på sidan
Template by JoomlaShine